Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Σαν Σήμερα ..

1941: Η γερμανική εισβολή
Χαράματα 6 Απριλίου 1941, χτύπησε το τηλέφωνο στο σπίτι του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κορυζή. Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Αθήνα Ερμπαχ φον Σέμπεργκ ζητούσε να τον δει επειγόντως. Το ραντεβού κλείστηκε για τις 5.15. Η ατέλειωτη σε έκταση διακοίνωση που ο φον Σέμπεργκ μετέφερε, ένα σήμαινε: «Ο Χίτλερ κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Ελλάδας», με το επιχείρημα ότι στο έδαφός της σταθμεύουν αγγλικά στρατεύματα. Η Ελλάδα βρισκόταν σε πόλεμο με τους δύο πιο μεγάλους στρατούς ξηράς στον κόσμο. Και οι Αγγλοι βρίσκονταν 50 χιλιόμετρα πίσω από τη γραμμή του μετώπου.
Η επίθεση στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα εκδηλώθηκε ταυτόχρονα με την εισβολή στη Γιουγκοσλαβία. Οι Γερμανοί προχωρούσαν εκεί με την ταχύτητα που μπορούσαν να αναπτύξουν οι μηχανοκίνητες στρατιές τους. Μόνο φυσικά εμπόδια τους καθυστερούσαν κάπου κάπου.
Με τους Ελληνες τα πράγματα διέφεραν. Οι τρεις γερμανικές μεραρχίες που επιτέθηκαν στον Νέστο, υποχρεώθηκαν απότομα να σταματήσουν. Στο στενό του Ρούπελ, η 5η ορεινή μεραρχία γνώρισε αιματηρή αποτυχία και η 6η προχωρούσε με κόπο πάνω στις κορυφογραμμές, δυτικά του Στρυμόνα. Επί τρεις ημέρες, σφοδρές επιθέσεις από την ξηρά κι από τον αέρα διαδέχονταν η μια την άλλη στη γραμμή Μεταξά, που δεν διασπάστηκε σε κανένα σημείο.
Τα κύματα των επιθέσεων αποκρούονταν. Σε μερικά σημεία, οι Γερμανοί κατάφεραν να μπουν στις στοές. Κανένας τους δεν βγήκε ζωντανός. Οι Γερμανοί βρήκαν τη λύση περνώντας μέσα από τη Γιουγκοσλαβία που κατέρρεε. Σύμμαχοι των Ελλήνων οι Γιουγκοσλάβοι και στη μεθόριο δεν υπήρχαν δυνάμεις να αντισταθούν μια και το έργο αυτό το είχαν αναλάβει εκείνοι. Η 2η μεραρχία πάντσερ μπήκε στη Γιουγκοσλαβία, πέρασε τα σύνορα, 8 Απριλίου έφτασε στη Θεσσαλονίκη. Ομως, στα οχυρά πολεμούσαν ακόμη. Η διαταγή να σταματήσουν έφτασε την άλλη μέρα.
«Οι γενναίοι Ελληνες»Εκπληκτοι οι Γερμανοί αντίκριζαν τους μαχητές να βγαίνουν από τις στοές τσακισμένοι. Στους Παλιουριώνες, ο Γερμανός συνταγματάρχης παρέταξε ως τιμητικό απόσπασμα ένα τάγμα και κάλεσε τον Ελληνα διοικητή να το επιθεωρήσει.
Στο Ρούπελ ο Γερμανός διοικητής, μετά τα συγχαρητήρια για την άμυνα, δήλωσε πως είναι τιμή και περηφάνια για τους Γερμανούς να έχουν τέτοιους αντιπάλους. Ο στρατηγός Πάουλ Χάσε έγραψε άρθρο με τίτλο «Οι γενναίοι Ελληνες» και ο στρατάρχης φον Λιστ, στην ημερήσια διαταγή του, ανάφερε: «Οι Ελληνες υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους γενναία».

1909: Ο Πίρι κατακτά τον Βόρειο Πόλο.
Η ανακάλυψη του Βόρειου Πόλου ήταν παλιό όνειρο του ανθρώπου. Ομως, η ανυπαρξία εξοπλισμού έκανε τους θαλασσοπόρους να εγκαταλείψουν, για εκατοντάδες χρόνια, την προσπάθεια. Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Νορβηγός Φρ. Νάνσεν παραλίγο να πεθάνει στους πάγους προσπαθώντας να φτάσει ως εκεί. Ο Αμερικανός εξερευνητής Ρόμπερτ Πίρι (1856-1920) είχε την τιμή να είναι ο πρώτος άνθρωπος που έφτασε στο βορειότερο σημείο της Γης. Επί δέκα χρόνια, ο Πίρι προετοιμαζόταν κάνοντας ταξίδια όλο και πιο κοντά στον στόχο. Στα 1909, οργάνωσε την τελική αποστολή. Προχωρούσε με τον σύντροφό του και τέσσερις Εσκιμώους οδηγούς, ενώ μια ομάδα ερχόταν, τον εφοδίαζε με τρόφιμα και γύριζε πίσω για να τη διαδεχτεί άλλη. Στην τελική ευθεία προχώρησαν μόνοι με τέσσερα έλκηθρα και σαράντα σκυλιά, καλύπτοντας 28 χλμ. τη μέρα. Στις 6 Απριλίου 1909, ο Ρόμπερτ Πίρι έφτασε ακριβώς στο σημείο του Βόρειου Πόλου. Εμεινε εκεί τριάντα ώρες. Διαπίστωσε πως κάτω από τον πάγο δεν υπήρχε στεριά αλλά νερό: Ο Βόρειος Παγωμένος Ωκεανός με βάθος 3.000 μέτρα στο σημείο εκείνο. Χρειάστηκε να διανυθεί περίπου μισός αιώνας, ώσπου το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Ναυτίλος» να περάσει κάτω ακριβώς από τον Βόρειο Πόλο, διασχίζοντας τα νερά που ο Πίρι ανακάλυψε.

1199: Σκοτώθηκε ο Λεοντόκαρδος.
Πεθαίνει στη Γαλλία ο βασιλιάς της Αγγλίας Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, καθώς πληγώνεται θανάσιμα από ένα βέλος. Ηταν εκεί για να διεκδικήσει ολόκληρη την ποσότητα χρυσού που βρέθηκε σε πύργο υποτελούς του, αρνούμενος να δεχτεί τα μισά που του προσφέρθηκαν. Τον διαδέχτηκε ο αδερφός του Ιωάννης Ακτήμων.

1789: Πρόεδρος ο Ουάσιγκτον.
Ο στρατηγός της νίκης στον αγώνα εναντίον των Αγγλων, Τζορτζ Ουάσινγκτον, εκλέγεται πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών με το 100% των εκλεκτορικών ψήφων. Διατήρησε το αξίωμα έως τον θάνατό του, το 1797. Είχε γεννηθεί το 1732. Το όνομά του φέρει η πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

1994: Φονικό στη Ρουάντα.
Οι πρόεδροι του Μπουρούντι και της Ρουάντας, Σίπριεν Νταριαμίρα και Τζούβεναλ Χαμπιαριμάνα, χάνουν τη ζωή τους, όταν πύραυλος καταρρίπτει το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν, κατά την προσγείωσή του στη Ρουάντα. Η δολοφονία τους σήμανε το ξεκίνημα της γενοκτονίας στη χώρα.

2005: Πέθανε ο Ρενιέ.
Σε ηλικία 81 χρόνων πεθαίνει ο πρίγκιπας Ρενιέ Γ του Μονακό. Κυβερνούσε το πριγκιπάτο από το 1949 και είχε παντρευτεί τη σταρ του Χόλιγουντ Γκρέις Κέλι. Τον διαδέχεται ο 47χρονος γιος του, Αλβέρτος.
Eγιναν κι αυτά...

1483:Γεννιέται ο Ραφαήλ Σάντι.
Υπήρξε ένας από τους τρεις κορυφαίους ζωγράφους της Ιταλικής Αναγέννησης (Λεονάρντο ντα Βίντσι και Μιχαήλ Αγγελος οι άλλοι δύο). Πέθανε στις 6 Απριλίου 1520.

1917:Οι ΗΠΑ μπαίνουν στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, κηρύσσοντας τον πόλεμο στη Γερμανία. Αφορμή οι 128 Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονταν ανάμεσα στα 1.198 θύματα του υπερωκεανίου «Λουζιτάνια» που είχε τορπιλιστεί πριν από δύο χρόνια (7/5/1915).

1971:Πεθαίνει στη Νέα Υόρκη ο Ρώσος συνθέτης Ιγκόρ Στραβίνσκι, παγκόσμια γνωστός από τα μπαλέτα του «Ιεροτελεστία της Ανοιξης» και «Πετρούσκα». Γεννήθηκε στις 17 Ιουνίου 1882.

2001:Η ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων ψηφίζει την αναθεώρηση μη βασικών διατάξεων του συντάγματος. Η προηγούμενη αναθεώρηση ήταν το 1985.

Δεν υπάρχουν σχόλια: